1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Węzły chłonne - jedna wielka nie wiadoma
Autor Wiadomość
Dran 

#1  Wysłany: 2015-10-26, 20:02  Węzły chłonne - jedna wielka nie wiadoma

Witam od 12 grudnia 2014 uczęszczam na onkologie, rozpoznanie było takie, powiększone węzły chłonne, najpierw 12x9mm po tygodniu 15x10mm, leczenie antybiotykami dozylnie na usg wezly powieszkone twarde nie przemieszczajace sie po leczeniu antybiotykami dostalem skierowanie na endokrynologie poniewaz wykryto guzki na tarczcy, mofologia na endokrynogoli w normie, a markery na onkologii troche ponad skale , lecz lekarka mowila ze sa dobre, po miesiecu wezly twarde nie przemieszczajace sie 26x24mm, lekarki mowily ze udaje, symuluje itp. ogolem ze wezly chlonne powiekszone udaje zapytalem sie wiec jak je powiekszylem to nie umialy odpowiedziec zebym sam sobie odpowiedzial... co zawala z nog
aktualnie wezly sa dalej powiekszone ostatnie usg 36x24mm, wezly sa twarde pod palcem nie przemieszczaja sie, nie mialem biopsji ani nic tylko morfologia i antybiotyk, tyle tego bylo,
i caly czas utrzymuje mi sie: nudnosci, temperatura,nocne poty, zle samopoczucie ogolne, i taki ogolny swad skory ( badania dermatologiczne nic nie wykazaly) niewiem co robic jakby mogl ktos cos doradzic pomoc bede wdziezny bo zaraz bedzie rok a ja jestem dalej w ciemnej d*pie i nie wiem gdzie szukac ratunku

trebor 
PRZYJACIEL Forum

#2  Wysłany: 2015-10-27, 10:49  

Nie trać czasu na jałowe dyskusje. Tu chodzi o Twoje zdrowie i życie. Jeśli masz wrażenie, że spotykasz się z indolencją, omiń te osoby szerokim łukiem.
Skontaktuj się z hematologiem. Jeśli uzna, że te węzły są podejrzane, skieruje Cię zapewne do pobrania węzła celem badania. Na podstawie tego coś będzie wiadomo.
Kierunek - hematolog.

patomorfolog z CO 
Lekarz PATOMORFOLOG

Pomogła: 136 razy

#3  Wysłany: 2015-10-27, 13:59  

Do hematologa w centrum onkologii szybko.

Dran 

#4  Wysłany: 2015-10-27, 18:28  

patomorfolog z CO napisał/a:
Do hematologa w centrum onkologii szybko.

o to chodzi ze jezdze regularnie na oddzial onkologiczno-hematologiczny, konczy sie na wizytach moim narzekaniem, teraz jade w swieta na usg i znowu mi powiedze ze udaje albo cos w tym stylu, najbardziej boli to ze ani biopsji mi nie zrobia, ani tego badania nie pamietam nazwy co silny elektromagnez jakos na cialo dziala, ani nic z powodu" morfologia wychodzi nawet dobrze" i na tym sie konczy, to sie jakos ratuje antybiotykami ze moze zelzy ale po leczeniu antybiotykiem dozylnym nic. Na oddziale tez byl chlopak i mowili mu tak samo bo krew mu wychodzila dobrze i mial objawy takie jak ja i ze po roku dopiero podjeli sie leczenia go, wiec u mnie w grudni minie rok i moze sie wezma za leczenie albo zostanie Carpe Diem

marko1 

#5  Wysłany: 2015-10-27, 18:28  

Witaj Dran,
skąd jesteś, gdzie te powiększone węzły były diagnozowane?

Według mnie, tu nie ma nad czym się zastanawiać. Konieczna jest pilna zmiana ośrodka, na bardziej doświadczony.

MisiekW 
MODERATOR

#6  Wysłany: 2015-10-27, 18:36  

No zdecydowanie popieram przedmówców. Skąd jesteś? :)

Dran 

#7  Wysłany: 2015-10-27, 18:42  

Busko-Zdrój najpierw lekarz rodzinny od którego dostałem skierowanie do szpitala onkologiczno-hematologicznego w Kielcach

[ Dodano: 2015-10-27, 19:09 ]
marko1 napisał/a:
Według mnie, tu nie ma nad czym się zastanawiać. Konieczna jest pilna zmiana ośrodka, na bardziej doświadczony.

Np.? kielce to podobno najlepszy ośrodek onkologiczny w Polsce

JustynaS1975 
Administrator

Pomogła: 2742 razy

#8  Wysłany: 2015-10-27, 19:21  

Dran napisał/a:
Np.? kielce to podobno najlepszy ośrodek onkologiczny w Polsce

Tego nie wiem i skąd ta opinia.
Ale jeśli coś 'od dłuższego czasu nie funkcjonuje' , to należy zmienić, a chociażby uzyskać 'drugą opinię' w innym ośrodku. Niezależnie od tego jak dobry jest ośrodek, w medycynie zalecana jest 'inna opinia'.
Inni wskażą Ci inny dobry ośrodek, tak aby był najbliżej Twojego zamieszkania (zapewne dalej niż Kielce). Polecam Katowice.

Dran 

#9  Wysłany: 2015-10-27, 19:30  

Ta opinie wziela sie stad poniewaz na tvp info pokazywali szpitale onkologiczne i bylo mowione ze ten kielecki jest najlepszy w polsce, ale to bylo niewiem z 4 miesiace temu jak nie wiecej, a co do katowic to skierowanie potrzebuje, dokumenty z kielc czy jakies inne dokumenty?

JustynaS1975 
Administrator

Pomogła: 2742 razy

#10  Wysłany: 2015-10-27, 19:56  

Dran napisał/a:
co do katowic to skierowanie potrzebuje

Szczerze powiedziawszy nie wiem.
Tutaj są dane kontaktowe, zadzwoń lub/i napisz:
http://spskm.katowice.pl/...antacji-szpiku/

Ogólnie jest tak, że do onkologa nie potrzeba skierowań, natomiast do hematologa tak.

Na pewno dokumentacje warto mieć <wyniki badań>.

Dran 

#11  Wysłany: 2015-10-27, 20:02  

w grudniu mam wizyte to dzwonic jutro czy po wizycie jak dalej beda olewac sprawe?

[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-10-27, 20:13 ]
Dzwonić, nie czekać do grudnia.

MisiekW 
MODERATOR

#12  Wysłany: 2015-10-27, 20:09  

Od tego zależy Twoje życie. A każdy dzień jest na wagę złota.
Decyzja należy do Ciebie. Gdyby chodziło o mnie, dzwoniłbym jak najszybciej.
Zarówno Klinika Hematologii w Katowicach jak i klinika w Krakowie przy Kopernika są doświadczonymi ośrodkami w zakresie diagnostyki i leczenia chłoniaków.

Dran 

#13  Wysłany: 2015-10-28, 20:36  

zrobiłem sobie wymaz z gardła wyszedł mi gronkowiec złocisty czy to ma powiązanie?

MisiekW 
MODERATOR

#14  Wysłany: 2015-10-28, 23:42  

Kolonizacja górnych dróg oddechowych przez gronkowce, paciorkowce, menigokoki, etc. jest zupełnie normalna, nie wpływa na limfadenopatię.

trebor 
PRZYJACIEL Forum

#15  Wysłany: 2015-10-29, 07:32  

Dran, dzwoniłeś gdzie trzeba? Czy będziesz czekał do grudnia, że może węzły Ci się zmniejszą po antybiotykach? Żołądek wytrzymuje jeszcze tą kurację?
Poczytaj wątki innych. W PL (nie wszędzie) chłoniaki (mam nadzieję, że u Ciebie go nie ma) leczy się antybiotykami, niestety, świąd skóry leczy się maściami lub kieruje się chorego do psychiatry, że sobie coś wmawia. Twój przypadek wpisuje się niestety w ten schemat.

Odpowiedz do tematu